Kostnaden för en ridlektion varierar men vanligtvis kan du räkna med omkring 190 kr för barn och 250 kr för vuxna.
Utöver lektionspriset tillkommer oftast en medlemsavgift för att få rida på ridskola. En kostnad som varierar väldigt mycket beroende på vilken skola du väljer och var i landet du bor.
Andra faktorer som avgör priset är bland annat lektionens längd, antalet ridande i gruppen, elevens ålder, nivå, typ av ridskola och hur stor skolan är.
Tittar vi närmare på vad som egentligen ligger bakom priserna kan det konstateras att även om ridning ofta räknas som en dyr sport, så får du som elev på ridskola mycket för pengarna.
Ridlektioner för barn – Lägre pris för unga
Vanligtvis har ridskolor ett lägre pris för juniorer, de flesta ridskolor räknar barn upp till 18 års ålder som juniorer.
De allra yngsta barnen brukar börja på något som kallas ridlekis, vilket brukar vara enklare stall- och hästaktiviteter där barnen lär sig mer om hästar på ett lekfullt sätt.
För lite äldre barn finns det vanliga ridgrupper där det vanligtvis är mellan 6-13 ridande per grupp. En sådan ridlektion brukar vara i 30-60 minuter.
Vissa ridskolor väljer att dela upp nybörjarlektionerna med halva tiden teori och halva tiden ridning, eftersom det är mycket att lära sig i början och detta är viktigt för säkerheten.
En vanlig ridlektion för barn, 45 minuter i en grupp med cirka 10 elever, kan kosta omkring 150 kr på landsbygden och 300 kr i en stad. Många ridskolor erbjuder tillfällen med ”prova på”-ridning till ett lägre pris – Ibland till och med gratis!
Ridlektioner för vuxna – Dyrare men ändå prisvärt
Vuxna elever behöver oftast större hästar än vad små barn behöver, och stora hästar är dyrare i drift. Därför är lektionspriset för seniorer, dit personer över 18 år brukar räknas, högre än för juniorer.
En vanlig lektion för vuxen, 45 minuter i en grupp med cirka 8 elever, kan kosta omkring 200 kr på landsbygden och 450 kr i en stor stad.
Befinner du dig på en högre nivå och vill inrikta dig på någon specifik gren finns det ofta mer tränings- och tävlingsinriktade grupper till ett högre pris.
Medlemsavgift – En extra kostnad
De allra flesta ridskolor har en årlig medlemsavgift som eleverna måste betala för att få rida på ridskolan.
Medlemsavgiften ska bland annat täcka kostnaderna för de avgifter som ridskolan i sin tur betalar in till Svenska Ridsportförbundet.
I medlemsavgiften ingår en olycksfallsförsäkring för dig som rider på ridskolan.
Det finns också ridskolor som inte är anslutna till Svenska Ridsportförbundet. På dessa ser det lite olika ut kring medlemsavgiften. Precis som själva lektionspriserna så skiljer sig medlemsavgifterna åt mellan olika ridskolor.
Generellt sett kan man säga att avgiften för barn brukar vara omkring 200-300 kr per år och för vuxen omkring 300-500 kr per år.
Vad är det som kostar?
Ridning är en relativt dyr sport, men det är inte direkt så att ridskolorna går med en massa vinst och svämmar över i lyx. Nej, det är mycket som ingår i priset för en ridlektion.
Förutom inköpspriset för hästarna kostar även deras foder och strö som de får varje dag. Utöver hästens foder har ridskolan utgifter som till exempel hyra för anläggningen, el, stängselmaterial, sadlar och annan utrustning. Försäkringar till hästarna, hovslagare, veterinär, traktor för framkörning av foder och underhåll av stall, hagar och ridbanor är andra kostnader som många inte tänker på.
Dessutom ska pengarna räcka till personalkostnader. För att du ska kunna lära dig på ridlektion behövs det en duktig ridlärare och stallpersonal som tar hand om hästarna på dagarna.
Utrustning som du behöver köpa själv
Utöver kostnaderna för ridlektioner och medlemsavgift kan du behöva räkna med att köpa lite ridutrustning.
Som nybörjare duger det utmärkt att rida i ett par smidiga byxor, till exempel leggings, och ett par skor med en liten klack.
Anledningen till klacken är att den minskar risken för att du fastnar i stigbygeln som du har foten i när du rider, ifall du skulle tappa balansen.
Ridhjälm och säkerhetsväst finns att låna på ridskolorna.
Känner du att du blir riktigt intresserad och vill fortsätta rida kan det dock vara skönt att köpa ett par riktiga ridbyxor, ridskor och ridhandskar.
Många som bestämmer sig för att rida regelbundet väljer också att köpa egen hjälm och säkerhetsväst. Priset för denna utrustning är lika varierande som för vanliga kläder. Exempelvis finns det finns ridbyxor för allt mellan 100 kr och över 2000 kr eller ännu mer.
Sammanfattningsvis om kostnaden för ridning
Att ridning är en dyr sport är välkänt men att bara testa på behöver inte vara så dyrt. De stora kostnaderna kommer när du väljer att skaffa egen utrustning och kanske till och med köpa en egen häst. Tills dess klarar du dig väldigt långt på ett par ridlektioner i månaden.
Kom ihåg att priset varierar mycket och avgörs av flera olika faktorer. Kolla därför upp vad som gäller vid ridskolorna i ditt område och fundera över hur mycket lektioner du kan ta utifrån din ekonomi.
Källor
www.ridsport.se/forening/borjaridaparidskola
https://www.gp.se/ekonomi/guide-f%C3%B6r-dig-som-vill-b%C3%B6rja-rida-1.84829