En hästförsäkring kan kosta allt mellan 200 till 1500 kr i månaden och det är många olika faktorer som avgör försäkringspremien.
Ska du köpa häst är det vara klokt att teckna en försäkring, även om det kan kännas dyrt till en början.
Hästar är stora flyktdjur som snabbt kan skada sig och veterinärvård kostar mycket pengar.
Faktum är att det är dyrare att försäkra en häst än ett barn, skriver Göteborgsposten (2016), men det finns flera olika sätt att påverka din försäkringspremie.
Vidare i artikeln delar jag med mig av hur du kan påverka ditt pris
Vad som avgör priset för försäkringen
De flesta försäkringsbolag låter dig välja mellan olika ersättningsnivåer, ju högre ersättningsnivå desto dyrare blir försäkringen.
Du får även ta ställning till hur omfattande försäkring du vill teckna vilket också påverkar din försäkringspremie. Dessutom får du välja självrisknivå, ju högre självrisk desto lägre premie och vice versa.
Vilken ras din häst är avgör också kostnaden för försäkringen. En del raser har en lägre skadestatistik och är därför billigare att försäkra.
En hästägare kan till exempel betala 300 kronor i månaden för att försäkra en Irish Cob och 700 kronor i månaden för en likadan försäkring som istället gäller ett svenskt varmblod, SWB.
Att välja veterinärvårdsbelopp
Veterinärvårdsförsäkringen är den viktigaste delen av din hästförsäkring.
Det är den som täcker veterinärkostnaderna om din häst blir skadad eller sjuk. Hos de flesta försäkringsbolag kan du välja tre olika ersättningsnivåer för veterinärvård, till exempel 40 000, 80 000 och 120 000 kr.
Ju högre ersättningsnivå, desto dyrare blir din månadspremie.
Det är viktigt att läsa villkoren för försäkringen noga. Bland annat är det värt att kolla upp så att veterinärvårdsförsäkringen täcker kostnaden för hältutredningar, eftersom hältor är en av de vanligaste orsakerna till att hästägare söker veterinärvård till sin häst (Tidningen Ridsport, 2017).
Livförsäkring
En annan del av försäkringen är livförsäkringen.
Den brukar finnas i två olika alternativ: A1 och A2, där A2 är en mer begränsad livförsäkring.
Vad som gäller för de olika typerna kan variera något mellan olika försäkringsbolag, men enkelt förklarat kan livförsäkringen ge dig som hästägare ersättning om din häst dör eller behöver avlivas.
En del hästägare väljer att teckna en livförsäkring med ett ersättningsbelopp motsvarande hästens inköpspris, en del höjer livförsäkringens ersättningsbelopp i takt med att hästen utbildas, och en del väljer helt bort livförsäkringen eller sätter ett lågt ersättningsbelopp för att täcka avlivningskostnader.
Försäkringsbeloppet på hästens livförsäkring påverkar din försäkringspremie, alltså den månadskostnad du betalar.
Tillägg i försäkringen
De flesta försäkringsbolag erbjuder olika typer av tillägg i sina hästförsäkringar. Du kan till exempel välja om du vill få ersättning för rehabilitering, så som behandlingar av fysioterapeut, mediciner, sjukbeslag, djurambulans, veterinärens resor, nödslakt med mera.
Här kan priset dra iväg rejält men att välja ett enstaka tillägg ökar kostnaden med bara några kronor per månad.
Alternativ till att försäkra hästen
En del väljer att ha sin häst oförsäkrad och ser istället till att ha en buffert för veterinärkostnader på ett sparkonto.
Det är viktigt att tänka över ett sådant beslut noggrant. Bufferten behöver vara väl tilltagen.
Inte sällan är olyckan framme en sen kväll eller helg då en jourhavande veterinär måste komma ut till stallet vilket ökar på kostnaderna rejält.
En vanlig orsak till att hästar behöver veterinärvård på plats i stallet är kolik.
Kolikanfall kan till viss del förebyggas men ibland kan ren och skär otur göra att hästen får kolik ändå, och då finns det inget som säger att detta inte sker en sen kväll eller på en helg.
En annan vanlig orsak till att söka veterinärvård till sin häst är hältor. Hästar kan bli halta av en akut skada, till exempel en spark i hagen, eller av en längre tids felbelastning eller överansträngning.
En hältutredning innebär oftast röntgenbilder och flera behandlingar som snabbt springer iväg i pris.
Faktum är att du även med försäkring behöver en ganska bra buffert som hästägare, eftersom du betalar både fast och rörlig självrisk på veterinärvården.
En försäkring innebär ett högre pris per månad, men en betydligt lägre kostnad när olyckan är framme. Med en oförsäkrad häst slipper du helt och hållet månadskostnaden men priset för omfattande veterinärvård kan vara förödande utan rätt budget.
Källor
https://www.gp.se/livsstil/konsument/dyrare-f%C3%B6rs%C3%A4kra-h%C3%A4st-%C3%A4n-barn-1.2129076
www.tidningenridsport.se/forsakringsstatistiken-visar-halta-hastens-nya-folksjukdom