De flesta av oss älskar djur och upplever att vardagen förgylls av dem. En av favoriterna är hästar som med dess ståtliga man skapar många glädjefulla minnen för den hästintresserade.
Däremot är det kostnader som följer med att äga en häst och det är inte billigt – särskilt inte med transporten
Vidare i artikeln delar jag med mig av 6 tips för hur du får hästen att må bra under transporten men först ett snabbt svar på frågan:
Kostnaden för hästtransport
Räkna med att det kostar minst 10 000 kronor för att hyra ett släp förutsatt att du inte behöver släpet under en mycket kort tid. Då kan det finnas att hyra för omkring 1500 kronor per dygn.
En hästlastbil går också att hyra men en sådan kostar generellt sett mer än en lastbil – men med fördelen att du inte behöver någon egen bil.
Det går även att köpa ett eget släp eller en hästlastbil, men då kan det bli mycket dyrt. Ett begagnat släp i använd skick går visserligen att få tag på för en relativt billig peng, men ska du ha ett nytt, fullt utrustat hästsläp kan det kost upp mot en miljon eller mer.
Hästens välmående är i princip detsamma oavsett vilken typ av hästtransport man köper. Därför rekommenderar jag att välja transportmedel utifrån dina preferenser och behov, inte vad du tror att hästen vill.
Hästens välmående under transport
Det finns flera olika anledningar till att en häst transporteras. Det kan vara på grund av tävlingar, avel eller slakt.
Man bör känna sin häst noggrant och säkerställa att denne inte blir orolig eller rädd vid transport på vägen. Det är däremot enklare sagt än gjort.
Enligt studier, kan en stressad häst förlora 5–6 kg varje timme under transport i varmt väder. Det är konstaterat att en häst förlorar energi under en transport – Därför är det viktigt att hästen känner sig bekväm för att tappa så lite energi som möjligt.
Ju längre transportavstånd desto tröttare blir hästen när man har nått destinationsmålet. Detta bidrar till att hästen behöver längre återhämtningstid inför eventuella tävlingar.
Men varför tappar då hästen vikt? Det finns ett flertal olika anledningar, men de vanligaste är:
- Minskat vatten och foder intag
- Svettning
- Ökad vätskeförlust genom lös avföring. (Kan motverkas genom att mat hästen med levande jäst.)
Vidare i artikeln listar jag 6 punkter som är bra att tänka på för att motverka att hästen tappar mycket vikt och energi under transporten.
Grundläggande åtgärder för att hålla hästen lugn under transport
- Förbered och se till att släpet kontrolleras innan avgång
Det är viktigt att kontrollera släpet innan man lastar på hästen ex om bommarna sitter i rätt höjd för hästen. Ytterligare är det viktigt att skyltningen är rätt och tydligt synliggöra markeringen att det är ett djur under transport i släpet. - Bra saker att ha med sig
Ett måste som man skall ha med sig innan man åker någonstans är hästens pass. Om man skall åka långa sträckor, det vill säga längre än åtta timmar är det viktigt att se till att hästen har tillräckligt med foder och vatten. Utöver detta rekommenderas att man har en kniv nära till hands så man kan skära grimskaftet om det skulle bli nödvändigt. Sedan är det viktigt att hästägaren också rustas upp med bra skor och handskar så händerna inte skadas när hästen drar samt hjälm som har en bra skyddande effekt. - Se till att hästen är förbered inför transport
Då mycket kan ske för hästen under transportens gång, är det viktigt att utrusta hästen med omsorg. Bland annat kan man välja lädergrimma då den ger sig lättare, om hästen skulle fastna under transportresan. Felet görs ofta att man utrustar hästen med alldeles för mycket ibland. Man bör tänka på att det blir snabbt varmt under resan, speciellt om det är under en längre tid. - Lasta hästen
Denna bit kan betraktas som svår för många hästägare. Det är viktigt att bygga en relation till hästen så denne känner att du är ledaren och har tillit till dig. - Se till att hästen vänjer sig vid transport
Det finns många sätt att se till hästen håller sig lugn under transport. Till exempel kan man testa att åka några rundor innan själva resan äger rum. Man kan också se till att transportera flera hästar samtidigt vilket gör att hästarna påverkas av varandras lugna tillstånd. - Under transport – Kör lugnt för hästens skull
Under körning är det viktigt att undvika småsaker som skarpa kurvor eller köra för snabbt. Detta är för att minska hästens benägenhet att få panik under transport. Hästen får en rädsla som gör det svårt att få bort och därmed blir det svårare att lasta på hästen nästa gång det är dags.
Historien bakom transport av hästar
Sedan tidigt 1800-tal, har man transporterat hästar med hjälp av hästdragna vagnar. När det andra världskriget stod på glänt, transporterade man hästar med hjälp av motordrivna fordon. Efter andra världskrigets slut blev det vanligare och vanligare att man transporterade hästar i takt som intresset för hästsporten ökade.
Tänk på att transportera hästen på ett säkert sätt för både dig och hästen. Var noga med att följa punkterna ovan och prata med andra som har erfarenhet av hästtransport.