En häst kan kosta allt ifrån 1000kr till miljonbelopp.
Allt grundar sig på vad för häst du är ute efter. Pratar vi om miljonbelopp då är det tävlingshästar för trav och galopp.
Ett snittpris för hästar kan uppskattningsvis ligga omkring 30 000kr. Vanligtvis brukar inköpssumman variera från 1000 kr till 200 000 kr.
Dessutom kostar skötsel av hästen varje månad.
De tre viktigaste faktorerna som du skall ha i åtanke när du skall köpa en häst är: ålder, stamtavla och dess fysiska form. Vidare berättar jag om dessa.
Faktorer som avgör hästens pris
Som sagt varierar priset väldigt mycket och även om snittpriset är omkring 30 000 i skrivande stund är det viktigt att du vet vad det är som faktiskt avgör vad hästen kostar.
Nedan ser du tydliga beskrivningar om de olika faktorerna som avgör priset. Därefter finner du en rad viktiga tips som alla som går i tankarna om att köpa en häst bör läsa för att inte göra något stort misstag.
Hästens ålder spelar in i priset
Hästens ålder är avgörande men ofta i kombiantion med hur duktig hästen är. En ung häst kan säljas med dess förävnade framgång inräknat i priset, även om den inte har nått dit ännu.
En äldre häst som redan uppnått höga utmaningar och meriter kan säljs till sitt verkliga värde. En häst som är ung men som ändå är mycket duktig är ofta de dyraste hästarna.
En häst som är tävlingsredo kostar ofta väldigt mycket.
Stamtavla
Att hästen du köper har en stamtavla är rekommenderat. Det kan hjälpa dig att avgöra hur hästen kommer vara när den blir äldre utifrån dess föräldrar och vad dem har uppnått.
En häst med en stamtavla av framgångsrika föräldrar brukar ofta öka i pris
Hästens fysiska form och meriter
Hästens form är avgörande för priset. En duktig tävlingshäst kostar oftantliga mängder pengar medan en häst som inte lyder sin ägare kan vara mycket billig.
Att tänka på när man köper häst
När du bestämmer dig för att köpa en häst skall du ha i åtanke på vad det innebär att sköta hästen. Som med alla djur behöver de mat, husrum och vara ute i naturen för att känna sig levande. Därav är det extra viktigt att man tar sig an all info innan du ger dig av på ett hästköp. Vi skall gå igenom dessa för att på så vis ge hästen/hästarna och dig som köpare en rättfärdig start på er resa tillsammans.
Hästen du köper skall genomgå en grundlig veterinär undersökning för att säkerställa att allt är på sin plats när du köper hästen. Se till att du alltid får ett köpekontrakt som du skriver på, sedan om du tänker vara fodervärd måste ett fodervärdsavtal även tecknas. Fråga om hästens rutiner och ställ frågor så att inga frågetecken lämnas till slumpen.
Hästen är ett flockdjur och trivs bäst med sällskap av andra hästar. Får de inte den hästvänliga kontakten är risken att de börjar må psykiskt dåligt. Därav är det av extra vikt att du låter hästen vara med andra hästar i en hage. Varje dag behöver de komma ut och leka av sig, hästar är gjorda för att få röra på sig.
Hästar behöver skötsel minst en gång om dagen enligt lag. Hästar har skarpa sinnen och känner av mycket. Ta hand om hästen, visa den kärlek och omtanke. Detta kommer att skapa större band mellan er. Se till att kontrollera hästen så att denna inte har några skavanker på sig.
Regelbundna kontroller på hovarna skall också sättas som rutin. Uppstår det problem med hovarna så skall du alltid kontakta en hovslagare som är godkänd från jordbruksverket. Saker som skall finnas i närheten av din häst är – bandagematerial, telefonnummer till veterinären, termometer, sax och nödslakt.
Som för oss människor så behöver hästarna skydda sig mot vädret. Att ha tillgång till en box i stallet är ett alternativ så att de kan hålla sig varma under den kalla årstiden. Det andra alternativet är att ha dem i lösdrift, då får de mer av sina naturliga rörelsemönster uträttade.
Hästar är inte skapta att stå still i en box, just därför är det andra alternativet bättre av dem två. Vad är då lösdrift? Lösdrift är en eller flera hallar som är kopplade till stallet där hästarna kan gå fritt i skydd för kylan under de kalla månaderna.
Hästar är stora djur och behöver kontinuerligt med mat, helst skall det tuggas på alla dygnets timmar för bästa möjliga hälsa. Att skyffla i sig gräs i mängder det älskar hästarna, detta är deras naturliga beteenden.
Dock så är de inte anpassade att äta kraftigt gräs därav är det extra viktigt att komplettera gräsbetandet med köpt grovfoder. Ha helst grovfodret alltid nära till hands, så att hästarna alltid får fri tillgång till den.
Risken finns att om du inte ger dem det kontinuerligt så kan det orsaka magsår och konstiga beteenden. Om törsten kallar hästarna skall det alltid finnas vatten tillgängligt. Kraftfoder är en annan sorts foder som i grunden inte behövs för hästarna.
Detta kan dock användas om hästen är i hårdträning eller precis varit sjuk för att snabbare få i sig energin den tappat.
Alla hästar skall ha ett hästpass enligt lag.
De som fått sitt pass efter 2009 skall även vara ID-märkta.
Källor
https://www.djurskyddet.se/tips/blivande-djuragare/hast
https://hovturnen.se/vad-kostar-en-hast