Hur mycket kostar det att ha häst i eget stall?

Hur mycket det kostar att ha häst i ett eget stall beror på flera olika anledningar, till exempel om du har en häst eller flera, om du har ett stort eller litet stall och om du har utrustning sedan innan eller om du behöver köpa allt nytt.

Det är alltså svårt att ge en exakt summa på vad det kostar att ha en häst i ett eget stall – Men vidare i artikeln ska du få ett så tydligt svar som möjligt.

Att ha en egen häst är något som många drömmer om och inte minst att ha en häst i sitt egna stall hemma på gården. Men att ha en egen häst och ett eget stall kostar en del pengar och därför kan det vara bra att du läser på om vad du kommer behöva köpa och vad du behöver lägga ut pengar på.

I den här artikeln kan du läsa om alla kostnader du måste vara beredd på om du vill skaffa ett eget stall för din häst.

Att ha sin häst i eget stall – Vad det är som kostar

Att ha sin häst i ett eget stall kostar som sagt pengar, men vad är det egentligen som kostar pengar? Detta kommer vi att gå igenom i listan nedan.

Utrustning till hästen är dyrt

Alla hästar behöver någon form av träning för att må bra och då behövs det självklart utrustning. Om din häst till exempel ska ridas behöver du bland annat en sadel, schabrak och ett träns.

Om du har en stallplats hos någon annan brukar det finnas möjlighet att låna både sadel, schabrak och träns, men har du ett eget stall behöver du köpa in detta själv.

Har du utrustning sedan tidigare eller måste du köpa nytt?

Borstar, vård och skötsel

En häst ska ryktas minst en gång varje dag för att inte riskera sår eller andra obekvämligheter.

Borstar kostar en del pengar, speciellt med tanke på att du oftast behöver mer än en borste. Det som alltid ska finnas i en rykthink är borstar, mankam och hovkrats.

Uppbyggnad av stallet och värme

Om det inte redan finns ett stall på den gården du bor på behöver du bygga ett eget stall. Detta är något som kan kosta massvis med pengar, brädor för att bygga ett helt stall kostar en del med pengar och sedan behöver du boxdörrar som också kostar en del pengar.

När du väl har byggt ditt stall så kommer du att behöva någon form utav el och värme, detta är något som också kommer att kosta mycket pengar, dels för att dra in elen och värmen men också att betala för den varje månad.

Utfodring, mat och hö

Sist men inte minst så kostar maten en hel del pengar varje månad.

Det räcker inte bara med hö som mat till en häst utan du kommer att behöva köpa till exempel, pellets och musli och annat kraftfoder.

På ett år kommer det att gå åt ganska så många höbalar och en höbal brukar kosta mellan 300 och 500 kronor styck. Kraftfoder varierar väldigt mycket i pris beroende på vart du köper det och vilket märke du väljer att köpa, men du får i alla fall räkna med att en säck med kraftfoder kan kosta upp till 1000 kronor.

Avslutande tankar om att ha häst i eget stall

Det vi har kommit fram till nu är att det kostar en hel del att ha häst, och speciellt om du ska ha hästen i ett eget stall. Det är därför viktigt att du har en bra koll på din privata ekonomi så att du vet att du har råd med allt som behövs.

Att ha en häst är ingen engångskostnad utan det kommer att kosta dig pengar minst varje månad så länge du har en häst.

Med det sagt vill jag understryka att en ha en häst i ett eget stall är något utöver det vanliga. Det är en dröm för många och glädjen man får utav hästen kan definitivt vara värt kostnaderna.

Källor:
www.bukefalos.se/threads/kostnad-foer-haest-med-eget-stall.1099783
birgittashastsida.com/2017/03/17/vad-kostar-hasten-hemma

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *