Att tänka på när du köper ridbyxor

Helskodda, knäskodda eller tygskodda? Det är en smaksak vad du väljer. Helskodda har fördelen att du sitter stadigare i sadeln, oskodda ger däremot fördelen att du lättare kommer ner i sadeln…alltså tycke och smak.

Köp dina ridbyxor rätt så tajta, veck ger ofta skav och ridbyxorna töjer sig under användning. Se dock till att du kan dra upp byxan ordentligt i grenen.

Skilj mellan ridbyxor och jodhpursbyxor. Ridbyxor är från början tänkta till att användas tillsamman med ridstövlar och är inte sydda för att räcka ända ner till fotknölarna utan stannar en liten bit upp på benen. Det viktiga är inte längden utan att knät kommer i rätt position. Kolla alltid så att ”knäböjningen” på byxan kommer på rätt plats, annars slits byxan ut i förtid och känns heller inte så bekväm som den ska kännas. Idag använder man ridbyxor även till ridskor med leggings som ersättning för stövelskaft. Jodhpursbyxor, även kallade ”islandsbyxor”, är rakare i benen och vidare nertill och används alltid tillsammans med ridskor. Där är längden betydligt viktigare (eftersom det är isydda fothällor på många modeller så är de svåra att lägga upp eller ner)

Ju högre del av syntet i ett tyg desto mer hållbara och färgbeständiga är ridbyxorna, en mix mellan bomull och syntet är att föredra då bomullen tillför mjukhet till materialet.

Var noga med att knäppa kardborrbanden vid benavsluten innan tvätt. Annars fastnar de lätt och sliter tyget. Använd också tvättmedel som är snällt mot färger. Många material, framförallt material med stor andel bomull är svåra och färga in och bleknar gärna.

Om tyget nopprar sig på låren så börja med att kontrollera ditt ridspö. Nylonknutor eller annan ojämnhet kan lätt rugga upp tyget och ge upphov till noppor.

Hur länge kan jag förvänta mig att byxorna håller?

Så klart är det mycket olika beroende på hur ofta man rider. Används ridbyxorna en eller ett par gånger per vecka kan man ju kräva betydligt längre livslängd än på ett par som rids i varje dag. Vi har kunder som har haft sina byxor i över tio år och byxorna håller fortfarande att rida i. Samtidigt kan ett par likadana hålla bara ett halvår av den som sliter på dem varje dag.
Hur som helst är ett par dyra märkesridbyxor mer hållbara än ett par billiga ridbyxor, både i slitstyrka och i hur dom håller formen. Kanske vill man byta lite oftare och då kan man ju nöja sig med ett par av lite sämre kvalitet!
Allt är som sagt väldigt beroende på hur mycket byxan används, tvättas och slits. Om du köper ett par i rätt storlek och dessutom sköter dom rätt är sannolikheten stor att du får glädje av dom under en lång tid framöver.