Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler, en aktivator för ett flertal enzymer och är nödvändigt bl.a för nerv- och muskelfunktion samt hjärta och kärl. Magnesium kan inte lagras i kroppen och måste därför ingår i den dagliga foderstaten.

Magnesium är en av de mineraler som det är vanligt att både människor och hästar lider brist av. Vanligaste bristsymtomen hos hästar är nervositet, ”tittighet” och dåligt temperament. Vid magnesiumbrist kan kroppen inte hantera de ämnen som frigörs vid stress eller rädsla. Anledningen till den ökande bristen på magnesium är förutom utarmade jordar, att balansen i fodret mellan Kalcium och Magnesium ofta är fel. Ett för högt Kalciumintag blockerar upptaget av magnesium. Förhållandet mellan Kalcium och Magnesium ska vara 5:2.

Magnesiumbrist kan på sikt förorsaka en lång rad sjukdomstillstånd.

  • Stärker nerv och muskelfunktionen.
  • Skyddar hjärta och kärl.
  • Välgörande för hästens temperament.

Användning: Symtom på magnesiumbrist är nervös överreaktion där hästen inte kan hantera den naturliga reaktionen på fara och därför blir svårhanterad. Kan även visa sig på normalt lugna hästar som i t.ex tävling situationer blir spända. Magnesium nivån räcker då inte till för att hantera de stressrelaterade ämnen som frigörs i speciella situationer. Magnesiumbrist påverkar musklernas koordination och man kan ibland se symtom om man drar lätt med fingrarna över sidan på hästen och musklerna ”darrar”.

Man bör vara extra observant på behovet av att ge magnesium vid sjukdomstillstånd och smärta eller när hästen svettas mycket t.ex vid träning. Diarré eller sur avföring skapar också behov av extra tillskott. Tillskott av magnesium kan med fördel ges till dräktiga och digivande ston då behovet ökar något.

 

Innehåll per 10ml

Magnesium 3,3 gr
Fosfor 0,45 gr
Natrium 0,27 gr

Naturligt magnesium kan bara förekomma i fosfat- eller oxidföreningar. Ovan anges faktiskt innehåll av resp. mineral.

Dosering

10 ml/dag (ca 10 g) till stor häst (550 kg) i foder. Övriga i proportion till kroppsvikt eller enligt veterinärs föreskrift.

Vikt

750 gram

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Magnesium Vimital”

Your email address will not be published. Required fields are marked

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Värt att titta på!