Lite om hjälptyglar

Det finns en hel del olika hjälptyglar att använda.

Nästan alla hjälptyglar används för att hjälpa hästen att arbeta i rätt form, dvs trampa under sig med bakbenen och höja ryggen. Att hästen enbart knäpper av i nacken betyder inte att den går i form! De flesta hjälptyglar påverkar först och främst nacken och hästens huvud så det är mycket viktigt att du som ryttare rider hästen framåt och är uppmärksam så att ”baken” kommer med. Om du funderar på att använda dig av en hjälptygel och är osäker på vilken tygel du ska välja så bör du alltid rådfråga din tränare.

Några av de vanligaste hjälptyglarna:

Martingal: Den använder man på hästar som har en benägenhet att springa med huvudet högt i luften, vilket gör att det blir svårare att på kontroll på hästen. Martingalen fäster man i sadelgjorden upp mellan hästens framben, sedan delar den på sig och har en ring på varje sida som man för in tyglarna igenom. För att kolla om martingalen är lagom spänd så kan du prova genom att sträcka den rakt upp när den sitter på plats, den ska räcka till manken eller något under. Se till att du har tygelstoppar på tyglarna så att inte martingalen fastnar i bettringarna.

Graman: Den ska bara användas av rutinerade ryttare eller under uppsikt av t ex tränare då den är svår att rida med. Det är lätt att hästen blir hängande i gramanen och om ryttaren kortar den för mycket blir effekten att hästen böjer in huvud och hals. En graman verkar bara i bettet. Gramanen löper från sadelgjorden genom bettet upp till ryttarens hand. Man kan fästa gramanen antingen mellan frambenen eller i sidorna vid sadelkåpans slut.

Halsförlängare (gummisnodd): Det är en elastisk inspänning som kan användas på hästar som är starka i munnen och nacke/ hals när de inte vill söka sig framåt eller neråt. Halsförlängaren hjälper till genom att trycka på nacken och i bettet. Tänk på att att inte använda den för mycket då risken finns att hästen släpper stödet och går bakom hand eller hänger fast i den.

Chambon: Är en hjälptygel som man använder vid longering, den hjälper till att få hästen att söka sig framåt genom tryck på hästen nacke och bett. En chambon fäster man mellan frambenen i en longeringsgjord och sedan upp till ett nackstycke där det finns en ring på varsin sida, genom ringen och sedan ner till bettet.

Thiedemanntygeln: är en bra hjälptygel för den orutinerade ryttaren. Tygeln hjälper till att få hästen att gå i rätt form. Den tar bara emot när hästen går för högt med huvudet, vilket innebär att hästen inte kan hänga i den.

Gough: Fungerar på samma sätt som en chambon men används vid ridning istället. Den verkar genom tryck på både hästens nacke och bett, men hästen kan sträcka huvudet och halsen framåt och neråt utan att hindras av hjälptygeln.