Bra att veta om benskydd

Benskydd är en viktig del att tänka på och en lätt åtgärd så att din häst inte skadar sina ben i onödan. Vad ska du då använda för benskydd på din häst?

Strykkappor: Finns i läder, neoprene och plast. De är till för att skydda hästen från att sparka sig själv på in och utsida på både fram och bakben. Det som skiljer på fram- och bakstrykkapporna är att bakstykkapporna är lite lägre än framstrykkapporna. Det finns även korta skydd bak vilka bara skyddar över kotan.

Senskydd: Sätter man på hästens framben när man hoppar eller rider ut i skogen. Senskyddet skyddar senorna mot slag och sparkar och är ofta öppen på framsidan av hästens ben.

Teknikskydd: Används på bakbenen och ska förbättra bakbenstekniken vid hoppning. De finns i olika utformningar men de flesta är lite högre än vanliga skydd och vissa har elastiska remmar som går att dra hårdare runt benen.
Det finns regler för vad man får använda vid tävling.

Boots: Använder man på hästen så att den inte trampar sig nere på benet vid ballarna (ovanför hoven). Boots finns i olika material t.ex gummi, konstläder eller neoprene.

Transportskydd: Kraftiga höga skydd för att skydda hästen ben och hovar vid transportering. Skyddet täcker ofta både hov och framknä respektive has och fästs med kardborrband så de lätt går att lossa om hästen skulle fastna med dem.