Lite om benlindor

Benlindor används för att ge benen stöd och skydd när man rider eller för att minska svullnader under natten i boxen.

Fleecelindor, används både som rid- eller stallbandage. Vid ridning är det inte helt nödvändigt att använda padd under, men padden jämnar ut tryck över senan vid skarvarna så det är aldrig fel att även där använda en tunn padd. Som nattlindor ska man däremot alltid använda padd då det är själva padden som värmer och ger effekten av bandageringen.

Elastiska benlindor måste man alltid ha paddar under så att de inte dras åt för hår. Då kan dom i stället ha motsatt verkan och skada benet.

Kombi lindor, är lindor med halva delan av fleece och andra halvan av elastiskt material.

Fleecedelen läggs direkt mot hästens ben och ersätter då padden. Har du en häst som är svullen i benen, lätt får gallor eller är skadad så kan du linda hästen över natten för att öka värmen och hålla cirkulationen igång. Du ska då använda tjocka värmande paddar med eller utan liniment och linda med en vanlig linda, elastisk eller fleece.Där är det själva padden som är viktig, lindan är bara till för att fästa själva padden. Det finns specialpaddar för detta ändamål med tjock vadderad padd och neoprene överhölje i ett. Mycket effektiva och lätta att ta av och på.

Back on Track har keramiska trådar invävt i materialet.

De keramiska trådarna gör att det värmer, vilket  läker skador fortare. Många använder BoT paddar varje natt i förebyggande syfte.

När du bandagerar ska det ska vara jämnt lagda varv med samma tryck över hela benet, padden och lindan ska ligga åt samma håll. Lindan ska sluta högst upp på utsidan av benet och har du knytband får knuten inte sitta över senan. Svårast är att linda lagom hårt. Sitter lindorna för hårt kan de trycka på hästens känsliga skenben och skada senorna. Sitter de för löst gör de inte någon nytta och kan även vara en allvarlig olycksrisk ifall de skulle lossna.

Tänk på att en felaktig bandagering kommer att skada mer än det skyddar!

Värt att titta på!